Osteopatia, Helsinki

 

Osteopatia on tuki- ja liikuntaelimistön manuaalinen hoitomenetelmä

Osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jonka tarkoituksena on kehon rakenteellisten ja toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkiminen, hoito ja ennaltaehkäisy. Osteopaatti on erikoistunut käyttämään mm. nivelten artikulaatio- ja manipulaatiotekniikoita sekä pehmytkudostekniikoita.

Osteopatia on hoitomuotona parhaimmillaan akuuteissa nikamien pikkunivelten toiminnallisissa häiriöissä. Myös eriasteisia tukirangan rappeutumaprosesseja, kuten välilevyn pullistumia ja nivelten patologisten vaivojen pahenemista, voidaan hidastaa ja joissain tapauksissa jopa estää sen avulla. Osteopatia tuo tuki- ja liikuntaelinongelmien hoitoketjun alkupäähän uuden näkökulman, sillä tällä hetkellä Suomessa hoidetaan samoilla ”lääkkeillä” sekä toiminnallisia että patologisia vaivoja.

Osteopaatti palvelee niin yksityistä terveydenhuoltoa kuin työterveydenhuoltoakin. Osteopaatit ovat manuaalisen ja manipulatiivisen hoidon korkeakoulutettuja asiantuntijoita. Kliinisessä työssä hyvä esitutkimus ja neurologinen sekä ortopedinen testaus yhdistyvät tärkeään työvälineeseen, käsiin. Tutkittaessa saadaan erittäin tarkka kuva potilaan vaivasta ja oirerakentumisen biomekaniikasta. Nämä toimenpiteet ovat pohjana hoitoa suunniteltaessa ja käsittelytekniikoita valittaessa.

Akuuteissa ja kroonisissa kiputiloissa sekä tuki- ja liikuntaelimistön liikehäiriöissä osteopaatti tutkii, diagnostisoi, käsittelee, kuntouttaa ja ohjeistaa näiden tilojen ennaltaehkäisyyn.

 Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat:

 - ryhtiongelmat ja rankaperäiset virheasennot (mm. skolioosia, notkoselkä)
- raajojen virheasennot ja puutumiset
- SI-nivelongelmat
- akuutti ja krooninen selkäkipu
- niska- ja hartiasärky
- rasitusvammat (golf- ja tenniskyynärpää)
- iskias ja hermosäryt
- heijastekivut
- lihaskireydet, -kivut ja – krampit
- päänsärky, migreeni ja kolmoishermosärky
- huimaus
- rankaperäiset rytmihäiriöt
- poskiontelotulehdus
- luupiikit

Sofianovan osteopaattina toimii Juho Otranen.