Merja Riska

Olen Lääkäriasema Sofianovan vastaava lääkäri, ja olen valmistunut myös homeopaatiksi.

Jo lapsuudenkodissani 1950- ja 60-luvuilla haettiin sairauksiin apua homeopatiasta, akupunktiosta ja luontaistuotteista unohtamatta ravinnon vaikutusta terveyteen.
Työssäni olen kohdannut potilaita erilaisine oireineen: tulehduskierteitä lapsilla, ihottumia, astmaa, särkyä ja kipuja, reumaattisia sairauksia, vaihdevuosivaivoja, uupumusta, unettomuutta, koliikkivaivoja vauvoilla, suolistosairauksia jne.
Näitä potilaita on usein hoidettu loputtomin lääkityksin ilman pysyvämpää oireettomuutta. Oireet saattavat helpottaa, mutta palaavat hoidon loputtua tai sitten tulee jokin uusi oire tilalle. Olen miettinyt paljon tämänlaisen hoitotavan mielekkyyttä. Näin olen löytänyt lountaislääketieteen hoitomuodoista uudenlaisen mahdollisuuden hoitaa potilaitani, sulkematta pois perinteisen lääketieteen keinoja. Näissä hoidoissa tarkastelunäkökulma on toisenlainen - mielestäni - potilasta yksilöllisenä kokonaisuutena enemmän huomioiva.

MIKSI luontaishoidot, mm. homeopatia, ovat suositeltavia hoitomahdollisuuksia?
Sama sairaus, esim. astma oireilee jokaisella hieman eri tavalla. Juuri nämä yksilölliset piirteet reagoida sairauteen ja sairaudessa ovat merkittävä tekijä mm. homeopaattista lääkitystä mietittäessä. Luontaishoidot eivät kuormita kehoa, eikä ne ammattitaitoisesti toteutettuina aiheuta keholle haittaa. Juuri siksi ne ovat erityisen sopivia hoitomuotoja vauvoille, lapsille ja vanhuksille.

MITEN luontaishoidot, mm. homeopatia, toimivat hoitomuotoina?
Luontaislääketieteen keinoilla mm. homeopatialla hoidetaan ihmistä ohjaamalla ja tukemalla elimistön omia toimintoja ja paranemisprosesseja. Hoidolla ei tehdä keholle mitään "väkisin". Hoidon tulee toteutua niin, että se on potilaan kannalta paras mahdollinen. Siksi saatan käyttää hoidossani perinteisen lääketieteen lääkkeitäkin, mikäli potilaan tila niin vaatii. Se ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta käyttää samanaikaisesti luontaishoitomuotoja, mm. homeopatiaa.

MITÄ on homeopaattinen lääkitys?
Homeopaattinen lääkitys perustuu lääkäri Samuel Hahnemannin jo 1700-luvun lopulla tekemiin pitkällisiin ja laajoihin lääkeainekokeiluihin ja niiden pohjalta syntyneeseen ajatteluun sairauksien hoidosta. Perusajatukset homeopaattisessa hoidossa ovat ns. samankaltaisuusperiaate, oirekokonaisuus ja yksilöllisyys. Samankaltaisuusperiaate tarkoittaa näkemystä, että jokin tietty lääkeaine, joka terveessä saa aikaan tiettyjä oireita, yhtälaisesti parantaa sairaan, jolla on nämä samat oireet. Homeopaattiset lääkkeet on valmistettu kasvikunnan tuotteista, mineraaleista ja eläinkunnan eritteistä ja ovat siis täysin ei-kemiallisia. Ne tuotetaan tietyillä, tarkoin määritetyllä laimennosperiaatteella.